Beneluxenclave ingelijfd.

Heidelberg loupe

Drukwerkbeoordeling met Heidelberg loupe

Zomaar een persbericht van vandaag: Heidelberger Druckmaschinen AG heeft de Printing Systems Divisie (PSG) van Cobe Capital overgenomen. Dat is nieuws voor mij als oud-medewerker van Tetterode, maar het komt niet als een donderslag bij heldere hemel. De grafische industrie ligt immers al jaren onder een vergrootglas.

Tetterode-Nederland is onderdeel van de PSG groep en onder oud-grafici bekend van de Lettergieterij Amsterdam (LA) aan de Bilderdijkstraat, later de Willem de Zwijgerlaan en recentelijk vanuit Almere. Een bedrijf met roemruchte geschiedenis met letterontwerpers als Sjoerd de Roos en vele anderen. Ter ere van het 150 jarig bestaan van Tetterode in 2001 is daarover een heel aardig boekwerkje ‘Een punt voor Typografie’ verschenen dat als PDF is te downloaden van de Cultuurwijzer van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam.

Letterontwerpers? Letters kies je toch gewoon uit je fonts op je computer? Het wordt wellicht tijd voor een lesje grafische historie op dit blog, maar daar hebben we het een andere keer weer over.

De Benelux was een soort handelshuisenclave nadat de Engelse, Franse en Duitse agentschappen al eerder onderdeel van Heidelberg waren geworden. In het persbericht van Heidelberg staat dat men weer terug wil naar de basis om het bedrijf te laten groeien. Voor de toekomst van Tetterode betekent de overname van PSG groep door de hoofdleverancier van grafische systemen eindelijk rust in roerige tijden.

Ik ben benieuwd of het eigenwijze ondernemerschap, waar Tetterode groot mee is geworden door in te spelen op de marktontwikkeling weer de ruimte mag krijgen die het verdient. We gaan het zien.

Persbericht Heidelberg van 3 maart 2015

Doorvertellen? Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *