Gewoon even doen.

Drive GolfCenter Amstelborgh, Jaargang1, nummer 1

Het eerste nummer van de nieuwsbrief van GolfCenter Amstelborgh uit 1989 (PDF 2MB).

Naast het sportcomplex De Toekomst en sporthal Borchland verrees in 1989 het splinternieuwe ‘Golf & Conference Center Amstelborgh’, op de plek waar ooit het Olympisch dorp voor Amsterdam was gedacht als het zover was gekomen midden tachtiger jaren. Het terrein ligt midden tussen het rumoer van de A2 en de inmiddels langvoorbije bouwactiviteiten rondom wat nu de Arenaboulevard heet.

Golf was in Nederland beginnend populair en je golfswing oefenen op de eerste verdieping van een verlichte drivingrange, met uitzicht op de file van een snelweg was relatief nieuw. Als je wilde kon je in die tijd rond Amsterdam al wel golf spelen op de voetbalvelden van golfclub Olympus in de oksel van de A10-zuid met de A2, op Waterland bij de nog aan te leggen noordring van de A10, of natuurlijk op de echte Amsterdam Old Course die echter op de nominatie stond in holes te worden gehalveerd door de komst van het spoortraject Schiphol-Weesp en station Duivendrecht.

30 april 1990. Koninginnedag. Mooie herinneringen aan de eerste golfles die ik die dag, einde van de middag, lekker in het oranjezonnetje mocht hebben op de driving range Amstelborgh. Mijn eerste Golfpro was de legendarische Peter Ackerley, naar wie later de Golf Academy van Amstelborgh is vernoemd. Hij was een ster in het verwoorden van een sporttechniek die eigenlijk alleen maar met gevoel is uit te drukken. Zijn nalatenschap is de methode ‘Iron Shirt of Golf’ waar hij de laatste jaren van zijn leven met ziel en zaligheid mee bezig is geweest.

Scorekaart Golfclub Amstelborgh. Let op hole 4, 65 meter kort.

Scorekaart Golfclub Amstelborgh. Let op hole 4, 65 meter kort.

Vandaag, precies 25 jaar na mijn eerste golfles de correspondentie van Amstelborgh uit die tijd maar eens bij elkaar gezocht om binnenkort als oud-clublid aan de archivaris van de vereniging te kunnen overhandigen.

Met een paar scorekaarten uit de tijd dat hole vier nog 65 meter kort, daarna 110 en weer later 135 meter lang was.

En kijk nou toch, het eerste nummer van de ‘Drive’, de informatiekrant van Amstelborgh, uit het tijdperk van voor de e-mail nieuwsbrief.

Postzegel 1989, Beatrix 75cent Amsterdam

‘Postcode, gewoon even doen’.

De papieren nieuwsbrief, jeweetwel, zo een die per post in een enveloppe met de groeten van Koningin Beatrix naar je huisadres werd verstuurd.

Met een poststempel met een heuse call to action van de toenmalige PTT: ‘Postcode, gewoon even doen.’

Call to action. Het wordt tijd om de oude stokken weer eens van zolder te halen om de tweede 25 jaar golfgeschiedenis te gaan schrijven. Golfen, gewoon even doen!

Doorvertellen? Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
Post Tagged with

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *