Spoiler alert!

In oktober 2000 waren we met een stuk of twintig andere Volvo 850 liefhebbers te gast bij Volvospecialist Thom de Jong in Delden. Het was eigenlijk een informele oprichtingsvergadering van de Volvo 850 club Nederland die vervolgens begin 2001 van start ging. Ik reed toen al een paar jaar met een 850GLT van 1992 (kleur 406, best wel bijzonder) en zag tijdens die meeting voor het eerst een 850R. Ik heb toen tijdens die meeting  geroepen dat de GLT, mocht ie een keer moeten worden vervangen, alleen wegging als er een Dark Olive Pearl (donkergroene) R sedan automaat met donker interieur voor in de plaats zou kunnen komen.
Dat bleek een hele zoektocht, waar diverse clubleden aan hebben meegedaan. Op 27 december 2007, net voor de kerstboommeeting in IJsselstein, meldde zich clublid Erik Moser met het verlossende woord: Hij had mijn 854R gevonden. Nederlandse auto, eerlijke geschiedenis, bij Thom de Jong in Delden! Wat bleek, die auto was ingeruild door een oudere heer die er als tweede eigenaar tien jaar mee had gereden in Delden. Dus toen ik zeven jaar daarvoor tijdens de oprichtingsvergadering van de club riep welke auto ik ooit zou willen hebben, reed die auto daar al drie jaar rond!
Toen ik mijn R voor het eerst bij mijn Volvo dealer showde kreeg ik van de werkplaatschef zijn complimenten, ‘maar die achterspoiler Fokke, die moet er af. Dat is toch geen gezicht’. Dat vond ik ook, maar het is een R, die spoiler hoort erop. Hij had in zijn hele carrière nog nooit een R sedan gezien.
Volvo850R_PDPN57

tourtocht Volvo 850club Nederland.

Inmiddels is wel duidelijk waarom mijn zoektocht zo lang heeft geduurd. Er zijn in 1996 maar een stuk of tien groene R sedans geleverd waarvan ik er drie ken met automaat. Het prijsverschil met de estate was slechts een paar duizend gulden en dat was ook de meerprijs voor een automaat. Met die automaat kreeg je de techniek van de T-5R, dus leverde je 10 PK in en je had geen sperdifferentieel. Vandaar dat dus de meeste R-en zijn geleverd als estate met handbak en 250 pk.
Ik gebruik mijn R sinds een paar jaar als winterauto. In de zomer rijden we een C70 convertible, een groene met beige kap, daar zijn er ook niet veel van.

Spoileralert. Daar verstaan we tegenwoordig heel wat anders onder. Laatste aflevering van House of Cards gezien? Nou? Wat vond je ervan?

Doorvertellen? Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *