The Internet Archive viert 20e verjaardag.

The Internet Archive. Bestaat dat dan?

Archief, dat is toch een stoffige omgeving met stalen kasten en documenten waar niemand het nut van inziet? Ouwe troep, veel papier. Totdat je iets uit zo’n archief nodig hebt. Dan verbazen we ons over wat er allemaal van onze geschiedenis bewaard is gebleven. Gelukkig doordat archivarissen de juiste keuzes hebben gemaakt wat niet en juist wat wel kon worden weggegooid.

Maar hoe staat het eigenlijk met de archivering van een oude website? En kunnen we daar later nog eens bij als het echt nodig is? Die vraag kreeg ik vandaag toen bij een klant zijn nieuwe website live ging en de oude voor de eeuwigheid zou verdwijnen. Wat zou dat jammer zijn die oude site niet nog een keer te kunnen terugzien, straks bij een of ander evenement, een festiviteit, een jubileum, verzin maar een aanleiding. Je kunt natuurlijk een backup van je eigen website maken, maar hoe zit dat met andere websites waar je wel eens wat historisch materiaal van zou willen bekijken?

Gelukkig hebben we daarvoor het Internet Archive. Het bestaat 23 januari a.s. precies 20 jaar.

Marktplaats 1999

Ook van Marktplaats is heel veel geschiedenis terug te vinden in het Internet Archive

Oprichter Brewster Kahle was er vroeg bij daar in Amerika om in te zien dat alles wat op het Internet werd geplaatst zo vluchtig was, dat een archief wel eens handig zou kunnen zijn voor de geschiedschrijving.

In 2012 bereikte het Internet Archive de mijlpaal van 10 petabyte data. Ter gelegenheid daarvan werd een korte documentaire gedraaid waarin o.a. de techniek en de werkwijze van de ‘digital librarians’ te zien is. Een indrukwekkend verhaal waarbij de vraag is of we alles wat ooit gepubliceerd is beschikbaar willen stellen aan de hele wereld. Het is niet de vraag of ze het kunnen, dat is al wel bewezen.

Het Internet Archive bevat nog steeds slechts een deel van wat er allemaal gepubliceerd is. Dus je komt er niet mee weg te denken dat alles wat je publiceert op je site wel door het Internet Archive is gearchiveerd als je wat kwijt bent. ‘Het Internet’ zelf archiveert namelijk niks. Het Internet Archive is een non-profit organisatie die los staat van ‘het Internet’ zoals we het allemaal kennen.

Oude websites terugkijken in het Internet Archive

Websites en hun historische varianten kun je bekijken met de Wayback Machine van het Internet Archive. Het heeft inmiddels meer dan 150 miljard homepages gearchiveerd en meer dan 200 miljoen complete websites in meer dan 40 talen. Er zit dus altijd wel wat interessants tussen als je er naar op zoek bent.

Er is nog veel meer moois te zien in het Internet Archief. Audiofragmenten, muziek, video, microfilm, old time radio en tv beelden. Mocht je interesse hebben in afbeeldingen uit de NASA ruimtevaart, om maar wat te noemen, dan staan daar alleen al zo’n 200.000 foto’s die compleet gedocumenteerd zijn. Een voorbeeld:

André Kuipers kijkt uit zijn raam. Foto uit het Nasa fotoarchief op het Internet Archive.

André Kuipers op een van de 200.000 foto’s uit het NASA archief op het Internet Archive.

De hele omschrijving vind je in het fotoarchief van het Internet Archive

Oude videogames zijn ook hot. Er zijn talloze emulatoren voor allerlei systemen. Maar je kunt ze via het Internet Archive ook gewoon online spelen. Honderden Arcade videogames, waaronder mijn favoriete game uit 1984: Paperboy!

Atari Internet Arcade Paperboy

De hele beschrijving van de game vind je in het Internet Archief. Daar speel je ook gewoon online, alsof de tijd heeft stilgestaan.

Als je vindt dat je website eigenlijk wel een opfrisbeurt kan gebruiken, maar je bent er best wel verknocht aan? Ook dan hoef je niet bang te zijn je oude vertrouwde site overboord te gooien.

Heb je zelf je website al eens in de Waybackmachine bekeken? En? Staat ie er al in? Je kunt hem in ieder geval zelf aanmelden, vanaf dan wordt ook jouw website af en toe bezocht en gearchiveerd door het Internet Archive.

Tijd voor een update van je website?  Laat het me dan weten, dan gaan we aan de slag.

Doorvertellen? Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *