Leesbare tekst schrijven is leuk. Maar hoe doe je dat?

Schrijven voor het internet is leuk! 

Zoekmachinevriendelijke teksten schrijven voor het internet is niet alleen maar een trucje om je teksten goed gevonden te laten worden in de zoekmachines van Google en Bing.
We schrijven gelukkig niet alleen voor de zoekmachines. Juist niet. Om dat in de vingers te krijgen ben ik ooit begonnen met het schrijven van teksten op mijn eigen blogpagina’s. Al was het alleen maar om de ervaring te krijgen dat het best lastig is om met enige regelmaat een artikel op te leveren.  
Gelukkig heb ik een paar goeie schrijvers in mijn zakelijke netwerk die me een beetje in de gaten houden. Vooral als het echt ingewikkeld wordt ben ik blij met die expertise. Ik realiseer me dat niet iedereen een tekstschrijver in de buurt heeft om bij de schrijverij te assisteren en dus zul je zelf je teksten moeten controleren voordat je ze publiceert. Maar hoe doe je dat?

WordPress plugin

Voor de WordPress bloggers onder ons is het schrijven van leesbare tekst sinds deze week volgens de makers van de Yoast SEO plugin een stuk eenvoudiger geworden. Het hulpprogramma waar je tot nu toe de zoekmachinevriendelijkheid van je teksten mee kon controleren, is vernieuwd. Versie 3.3 is uitgebreid met een zogenaamde ‘content analyse’. Daarbij wordt je tekst beoordeeld op een aantal specifieke taalkenmerken zoals het gebruik van signaalwoorden. Ook wordt er geanalyseerd of je een actieve of passieve schrijfstijl hebt. En er wordt bekeken of je niet te lange zinnen gebruikt. Hoe de analyse werkt en veel meer daarover kun je lezen op de engelstalige blogpagina van de Yoast Academy, daar staan nog veel meer tips en trics (of is het tricks) op het gebied van schrijven voor het internet. 
Ik ben wel benieuwd wat de echte schrijvers van de nieuwe plugin van Yoast vinden. Het kan denk ik geen kwaad er eens mee te experimenteren. Vandaar dat ik deze tekst maar eens door de molen gehaald heb.
Yoast content analyse

De plugin van Yoast SEO maakt de contentanalyse voor je. En hoe!

 

Werkt het ook?

Eerst de zoekmachinevriendelijkheid. Volgens Yoast zit dat wel goed, maar ook daar is nog veel te verbeteren. Een artikel moet trouwens tegenwoordig niet meer dan 300 woorden tussen de sub-koppen bevatten om goed ‘gevonden’ te kunnen worden. En de tekst mag veel langer zijn dan 300 woorden, als er maar tussenkopjes worden gebruikt. Daarmee wordt dit artikel over ‘leesbare tekst schrijven’ in Google nog beter gevonden.
Maar de kwaliteit van de tekst, daar kan nog wel wat aan worden bijgeschaafd. Ik gebruik bijvoorbeeld te weinig signaalwoorden (wat dat zijn, zie je in een filmpje van de Hogeschool van Amsterdam)

En zo mankeert er nog veel meer aan deze tekst. Ik geef toe, het werkt wel. Tijdens het opslaan van deze tekst zie je steeds wat er mis is en wordt je toch verleid om wat meer aandacht aan je tekst te besteden. Op het moment van publiceren was deze tekst niet meer ‘slecht’ leesbaar, maar ‘OK’. Dat is dus nog niet goed genoeg. Niet zo gek met een lap tekst die niet eens netjes in alinea’s is gehakt.
Werk aan de winkel. Gelukkig heb ik de tekstschrijvers in mijn omgeving in de startblokken staan. Ik zal deze tekst eens laten herschrijven en kijken wat Yoast er vervolgens van vindt.
Ook hulp nodig met tekstschrijven? Bel me op +31624246632 dan help ik je graag op weg.
Doorvertellen? Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail