Snelheid van je website wordt nog belangrijker

Snelheid van je website wordt nog belangrijker voor je vindbaarheid.

Een belangrijk onderdeel van de gebruiksvriendelijkheid van je mobiele website is de snelheid waarmee de website wordt geladen. Bijna de helft van de mobiele gebruikers haakt af als een website langzaam laadt.

Een laadtijd van meer dan twee seconden wordt al als vervelend ervaren.

Snelheid van een website is belangrijk voor vindbaarheid

Bijna de helft van mobiele gebruikers haakt af als een website niet snel genoeg laadt.

Maar snelheid is niet alleen voor de gebruiker belangrijk. Google kondigde vanochtend in de Google Partners update aan dat met een komende wijziging in het algoritme van de zoekmachine je website niet alleen mobielvriendelijk moet zijn maar ook snel moet worden geladen. De snelheid bepaalt dus mede de kwaliteit van je website. Hoe beter je die mobielvriendelijkheid en de laadsnelheid voor elkaar hebt, hoe beter je vindbaar wordt in de organische zoekresultaten, zonder advertentiekosten te maken.

Als je adverteert in Google AdWords, is vanaf nu ook de snelheid van de website belangrijk voor je kwaliteitsscore en daarmee ook voor het bedrag dat je kwijt bent aan advertentiekosten. Omgekeerd geldt dus dat als je website niet mobielvriendelijk is of niet snel genoeg laadt, je vindbaarheid vermindert of je advertentiekosten onnodig hoog laat zijn.

Hoe test je de snelheid van een website?

Google heeft ontzettend veel handige hulpjes om webmasters te helpen de websites van hun klanten te verbeteren. Deze tools zijn te vinden op de ‘developers’ website van Google. Daar vind je in alfabetische volgorde honderden tips en tools.

Om de snelheid van je website te kunnen meten ga je naar PageSpeed Tools. Daar staan een aantal voor je webmaster interessante technische tips die kunnen helpen de snelheid van je website te verbeteren. Daar hoef je je zelf geen zorgen over te maken als je website al snel genoeg is. Maar als je daar over twijfelt, of je wilt het gewoon zelf controleren, dan is dat heel simpel met de tool PageSpeed Insights.

Startscherm van Google PageSpeed Insights

Startscherm van de Google PageSpeed Insights.

Als uit die analyse blijkt dat je website niet snel genoeg laadt, stuur dan even een berichtje naar je webmaster en laat hem of haar er eens naar kijken. Vaak zijn met een paar kleine aanpassingen hele grote verbeteringen te halen. Dat is dus niet alleen belangrijk voor je vindbaarheid, maar ook, juist voor de gebruikerservaring van je website.

Mobielvriendelijkheid

Dat je website tegenwoordig goed leesbaar moet zijn op een mobieltje is voor iedereen inmiddels wel duidelijk. We zitten immers massaal met onze mobiele apparaten op het internet, waardoor niet-mobielvriendelijke websites opvallen door onbruikbare menu’s en onmogelijk leesbare teksten en afbeeldingen.

Mobielvriendelijke website of niet.

Zoek de verschillen.

Google ziet dat ook en geeft voorrang aan mobielvriendelijke websites in de zoekresultaten. Maar vanaf nu gaat ook de snelheid van de website meetellen.

Als je wilt weten wat Google vindt van de mobielvriendelijkheid van je website, dan hebben ze daar ook een test voor: de ‘Mobielvriendelijke test’. Ja, zo heet ie echt.

Startscherm Mobielvriendelijke test van Google

Je kunt zelf testen of je website mobielvriendelijk is met de test van Google.

De vindbaarheid van je website wordt dus inmiddels door heel veel factoren bepaald. Gelukkig heb je daar zelf heel veel invloed op, al lijkt het soms wel alsof Google de regels tijdens de wedstrijd verandert. Wijzigingen worden vaak ruim van te voren aangekondigd, maar dan moet je dat wel te horen krijgen natuurlijk. Vandaar dat ik me elke twee weken door Google laat bijpraten om het nieuws te kunnen vertalen naar mijn advies.

Meer weten over zoekmachinevriendelijkheid?

Laat het weten en we praten snel verder!

 

 

Doorvertellen? Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail